Yamaha MT 09 Tracer 

Adatok

Utasok száma: 2
Hengerűrtartalom: 847 cm3
Hengerszám: 3 hengeres, soros
Teljesítmény: 115 le
Maximális nyomatékot (kgf / m) 9.0kg・m(88N・m)/8,500rpm
Váltó: 6 seb.
Tengelytáv: 1440 mm
Ülésmagasság: 845 mm
Tömeg: 210 kg
Tank: 18 l

Ár/nap: 34 900,-Ft
Kaució: 150.000

Kedvezményeink:

3 nap-5% 6 nap-10% 10 nap-20%


Az árak tartalmazzák a korlátlan kilométer használatot, túradobozokat, és a Pest megyei autópályadíjat.


Yamaha Mt-09-ről

"A Yamaha 2013-ban robbantotta fel a nyomatékbombát az MT-09-cel. Korábban volt ugyan MT-01 a Road Star böhöm V2-esével és MT-03 az XT 660-as egyhengeresével, de egyik sem ütött akkorát, mint a háromhengeres szörnyeteg. A forma korábban is megvolt, a műszaki frissesség hiányzott belőlük.  A lényeg, hogy a háromhengeres MT-09 rendkívül vad lett, a konkurencia pedig azóta is csak néz, mint aki fácánjelmezben jelent meg a miniszteri vadászaton.
A CP3-as blokk erejét nem fejezi ki semmilyen katalógusadat, egészen lentről tisztességesen húz, és ahogy szökik fel a fordulat, egyre erősebb lesz, az ezzel járó adrenalinlöketet pedig egy hét alatt sem sikerült megunni.." Totalbike


ONLINE FOGLALÁS

 A motor foglalásához kérjük töltse ki az alábbi mezőket

FOGLALÁS

Űrlappal
vagy akár telefonos egyeztetéssel.
+36-70-203-1013

+36-70-634-0033
info.rentmotor@gmail.com

RENTMOTOR

1151 Budapest,
Külső Fóti út 14, 

info.rentmotor@gmail.com

NYITVATARTÁS

Hé-Pé: 08:00 - 19:00
Szo-Vas: 08:00 - 18:00

Yamaha Tracer mt-09 Teszt

"A Yamaha 2013-ban robbantotta fel a nyomatékbombát az MT-09-cel. Korábban volt ugyan MT-01 a Road Star böhöm V2-esével és MT-03 az XT 660-as egyhengeresével, de egyik sem ütött akkorát, mint a háromhengeres szörnyeteg. A forma korábban is megvolt, a műszaki frissesség hiányzott belőlük. A 09-et Enderbaba imádta, Bandinak sok volt - azon viszont nem volt vita, hogy ennyire veszett karakterű motort más nem nagyon kínál. Ez a bestialitás eredetileg a KTM pályája volt, azonban az elmúlt pár évben az osztrákok az utcai motorjaikkal kicsit elmozdultak a BMW-sség irányába, miközben a BMW kicsit KTM kezdett lenni, de ez már egy másik történet. A lényeg, hogy a háromhengeres MT-09 rendkívül vad lett, a konkurencia pedig azóta is csak néz, mint aki fácánjelmezben jelent meg a miniszteri vadászaton.

25A tank acél, megtapad rajta a mágneses tanktáska, hátra pedig könnyű felpókozni a hengerzsákot - de akár dobozszett is rendelhető az extralistáról

Annyira jól sikerült a karcsú alumínium hídváz és a háromhengeres motor, hogy egyből beindult a fantázia. Álmodtak belőle burkolt sportmotort és TDM900-szerű túramotort is - végül a Yamaha az utóbbiban látott fantáziát: ez lett a Tracer. A jellegtelen lámpa helyett teljesen új fejidomot és állítható szélvédőt kapott, valamint az ülés két-két centivel szélesebb és hosszabb lett. Az utasnak öt centivel több hely jut, nőtt az ülésmagasság, 815-ről 845 mm-re emelték, ahonnan még másfél centivel feljebb állítható. Ehhez az ülés alatt egy műanyag elemet kell áthelyezni másik pozícióba, de ez olyan szinten gagyi, hogy még a tesztmotort bemutató yamahás kereskedőn is kifogott, tíz perc tökölés után inkább elhittem, minthogy magamnak kelljen aztán visszaalakítani.

25A vezető ülése az alap MT-09-hez két centivel szélesebb és hosszabb, az utasé pedig öt centit nőtt. Ráadásul hátul szépen kimélyítették, így nem csúszkál rajta a fenék

A tank is túrásabb lett, a korábbi 14 helyett 18 liter fér bele - ez nagyjából háromszáz kilométeres hatótávot jelent, ami motornál átlagos érték. A sok apróság együtt bő húsz kilót adott a súlyhoz, az MT-09 menetkész tömege mindössze 188 kiló volt, a Traceré már 210, miközben a teljesítmény nem változott, továbbra is 115 lóerő és 87 Nm áll rendelkezésre. Adatként ez nem eget rengető, mégis előbb lesz féknyomos ettől a nadrág, mint egy másfélszer erősebb bármitől.

Az MT-09-et tehát meghagyták vadócnak. Mondok egy durvát: a Street Triple lehet, hogy pengébb és finomabb, de nem tudja azt az adrenalinlöketet, azt a kérges tapló agressziót, amit az MT. A Triumph, ha sportoló lenne, Roger Federert lenne: penge, precíz, elegáns és soha nem hibázik. Ezzel szemben az MT-09 Eric Cantona, a zseniális focista, akinek ha olyanja van, beugrik a közönségbe pofán rúgni a bekiabálót..

Alapjáraton biztatóan morog, a gázt mohón veszi, és elmebeteg tempóval pörög a leszabályzás felé, miközben a vezető megnyúlt karral kapaszkodik az életéért. És mivel szól, mint a veszedelem, hajlamos az ember gyorsan elváltani az egyest, aztán kettesben nyelezni mindenhol. Az MT-09 bedarálja az óvatosságot, a hangja őrület, olyan kenni neki, mint egy megvadult grizlimedve szájába kőművesfándlival lapátolni az amfetamint.

25A CP3 (CP = cross plane, azaz elékelt gyújtású, mint az R1, és 3, mint három hengeres) blokk egy vadállat

A CP3-as blokk erejét nem fejezi ki semmilyen katalógusadat, egészen lentről tisztességesen húz, és ahogy szökik fel a fordulat, egyre erősebb lesz, az ezzel járó adrenalinlöketet pedig egy hét alatt sem sikerült megunni. És bizony felülírja a személyiséget, kívánja, hogy az életveszéllyel farkasszemet nézve toljuk ki a szemét - megküldve bizony becsapja a 7-8 litert, és ami ilyen mohón éhezi a menést, az bizony belehúz a vadulásba. Lehet, hogy Rousseau-nak van igaza, és jónak születtem, de a Tracer két visszaváltás alatt óriási tahóvá változtatott - ha a rendőr meglátta volna, nem is vacakol a csekkel, egyből az árokparton kivégez közúti veszélyeztetésért.

25A tekintet, ami borzolja a kedélyeket

Mert kívülről egészen biztosan halálosnak tűnik egy lendületes MT-s veretés, egy Astrából, Swiftből - vagy egy bármilyen alap 600-as naked motor nyergéből, legyen az Hornet, Bandit vagy SV, veszélyes túlvállalásnak tűnik a Yamaha diktálta tempó. De az a helyzet, hogy nem az, ennek a motornak ilyen a működési tartománya. Egyébként hatosban kilencvennel Gerhard Plattner-kedve három és fél liter a fogyasztás százon, csak hát aki ekkora bajnoka az önuralomnak, az egy buddhista kolostorban tengeti a napjait, nem pedig egy MT-09-vel keresi a határait.

25Teljesen digitális műszeregység, bőségesen ellát minket információval. Leolvasni nem mindig egyszerű, de gyorsan megszokható

Ugyanígy hálás kiegészítő a kipörgésgátló, ami szintén szériában jár a motorhoz. Mivel gázra éhes disznóként képes meglódulni, rosszul tapadó útfelületen gonosz tréfákra lenne képes, ha a hátsó kerék túlforgását nem felügyelné elektronika. Így viszont csak a műszerfalon villogó visszajelző mutatja, hogy túl mérges volt a kigyorsítás. Ennek ellenére, ha Yamaha kereskedő lennék, berendelnék egy csomó fékkart, indexet és oldalidomot - vagyis esésnél jellemzően sérülő motyókat, mert ide a rozsdás bökőt, hogy ezek a motorok törni fognak. Hiába van ugyanis felelektronikázva, ha a kanyarba túl gyorsan esik be a vagány, akkor csak a szalagkorlát fogja meg, a Tracernek pedig olyan a húzása, hogy belevisz a hülyeségbe.

25Lazán sportos testtartás: a térdszög hegyes, a könyök magasan, a hát egyenes. Elég felülni rá, és egyből jön az érzés: ez betyár lesz

Az üléspozíció streetfighteres - a tankra rácsúszva, egyenes háttal, hegyes térdszöggel ül rajta az ember, a kormány magas és széles, már ez önmagában ad egy agresszív alaphangot a motorozáshoz. A stuntriderek egyébként nem véletlenül faragják ilyenre sportmotorjaikat, mert ebben a pózban lehet legjobban menteni a necces helyzeteket, a stunt pedig lényegében a necces helyzetek halmozásáról szól, hopp egy kis egykerék, aztán keresztbecsúszás és így tovább. Ennek megfelelően az MT is nagyon pontosan és biztosan irányítható, és mivel kis motor, úgy értve, hogy a térből kevés helyet foglal el, szinte a test meghosszabbításának érezni.

25A fék a japán ADVICS-től származik. Kevéssé ismert beszállító. Az Tracerhez alapáron jár az ABS

Ezek után már nagyjából mindegy is lenne, hogyan néz ki, a Yamaha viszont vastagon adott a látványnak. Tracernek egyértelműen gonosz tekintete van, ezekkel a kékre eloxált kerekekkel és telóval már egyenesen kötekedő a megjelenése. A hideg fényű lámpák éjjel lerombolják a sötétséget - ahogyan jöttem haza az autópályán, a kamionosok azt hitték, fennhagytam a távolságit, és fotonágyús-büntetéssel próbálkoztak, amire visszaröntgeneztem a refivel - olyan fénye van, hogy barnulni lehet tőle.

25Térjünk rá a gagyira: a szélső négyágú kerék a lámpaállító, a jobbra lévő tekerentyűvel pedig a szélvédőt lazíthatjuk meg

Bár a plexivel lettem volna ennyire elégedett! Egy túramotornál 2015-ben már elvárható lenne, hogy menet közben lehessen állítani a szélvédőt, a Tracernél erre viszont esély sincs. Mindkét oldalon meg kell lazítani egy-egy műanyag kereket hozzá, amit kizárólag álló helyzetben tudunk megtenni - végül alsó pozícióban lett a legjobb, amikor a legkevesebb légörvényt keltette.

25Ez a full alapmodell - van hozzá üzemmódváltó, kipörgésgátló, ABS és középsztender. CNC-mart versenylábtartóval, mart karokkal, Akrapovic kipufogóval sportos, túra üléssel, magasabb plexivel, markolatfűtéssel és dobozokkal pedig túrásabb irányba vihető el

Az üzemmódkapcsoló remek alkalmat ad egy kis önvizsgálatra. A Standard állásból A és B irányba léphetünk el, ebből az elsőtől még vadabb lesz a motor, a gázkar legkisebb mozdulására is hevesen reagál - ehhez képest a B maga az ópiumos álom. Akit az elsőtől kiver a víz, és bakkecskézik, annak egyszerűen nem való ez a motor - ezt beismerni közel sem annyira ciki, mint megijedve feltekeredni egy út menti fára.

25Gigantikus piros pont a blokk alá húzott kipufogóért

Az MT-09 Traceres túrázás egy gyors metálszóló, nem az a wellness-szel egybekötött beautysleep, mint egy bokszermotoros BMW-n. Erről egy Budapest-Ljubljana-Budapest úttal győződtem meg, ugyanis ezzel mentem ki a KTM Adventure tesztjére Szlovéniába. Pakolni tökéletesen lehetett rá, a fém tankra remekül feltapadt a mágneses táska, az utasülésre pedig egy vízhatlan hengerzsákot pókoztam - rengeteg helyre lehet kampót akasztani, a gyári dobozszett nélkül is mesterien málházható. Ugyanakkor nem lesz ellenfele a közepes túraenduróknak vagy klasszikus túramotoroknak, annyira ugyanis nem jó vele hosszú távon menni. Cserébe tudja kényelmesen a 170-180 km/h-s utazót, nyílt napokon is okozhat meglepetéseket, miközben a szerpentinek császárai lehetünk vele.

25Elöl-hátul 17-es kerék, mindkettő sportgumi. Ebből azért kiderül, mire való

Az MT-09 alapváltozata 2 898 000 forintról indul, a Tracerért ennél hatszázezerrel kérnek többet, vagyis 3 498 000 Ft figyel az árcédulán. Ebben viszont már benne van az ABS, a kipörgésgátló, a kézvédő, a középsztender - szóval minden, ami a tesztmotoron látható. Logikus ellenfele a Honda VFR800X (3 798 000 Ft), ami fényévekkel kulturáltabb, legalább ennyire izgalmas hangú, de nehezebb, és teljesen hiányzik belőle az a vadság, amitől a Tracerért lelkesedni lehet. Szóba jöhet még a minden szempontból egy ligával lejjebb játszó Kawasaki Versys 650 (alapáron 2 470 000 Ft), illetve a három henger és a teljesítmény miatt a Triumph Tiger 800 XR - ez viszont már rendes túraenduró, hosszú rugóúttal, 19-es első kerékkel, 3 490 000 forintért, szinte milliméterre azonos felszereltséggel. Elég szoros a mezőny, nehéz azt mondani, hogy a Yamaha a legjobb vétel, de ennyi vadságot jelenleg senki más nem kínál. Akinek a dühös rozsomák kell, az a Yamahához fog menni.

25A kékre eloxált felnik és külső telószárak nagyon mutatósak. És ami nem látszik: a hátsó rugó is kék

Tehát 3,5 millióért kapunk egy megvadult streetfightert és egy hozzá passzoló túracsomagot, illetve egy olyan külsőt, ami folyamatosan piszkálja a többi közlekedőt, felkorbácsolja a versenyszellemet. De hála istennek, nemcsak kivagyi műanyagokra futotta, hanem atom vázra, motorra, fékekre is, így a próbálkozók nagyjából hasonlóan járnak, mint a vadász a medvével a klasszikus viccben, aminek a csattanója egyben a cikk címe is."

Forrás Totálbike.hu