Túraútvonal Horvátország

2020.08.25

Idén tavasszal végre sikerült megvalósítani egy régi álmomat: megszerezni a motoros jogsit, és hozzá persze egy motort is. Némi kutakodás után a kiválasztott egy 1996-os évjáratú Honda VFR 800 lett.

Bevezető

A nyár és a nyári szabadság közeledtével eléggé adta magát az ötlet, hogy nyaralni is a motorral menjünk. Mivel a gép hivatalosan a "sporttúra" kategóriába tartozik, valami ennek megfelelő utat szerettem volna kitalálni. A "túra" rész elég egyszerű: menjünk messzire :D. Erre remek célpont lett a horvát tengerpart. A "sport" oldalát a dolognak az volt hivatott jelenteni, hogy a megszokottnak mondható "felmegyünk az autópályára, aztán a tengerparton lejövünk" helyett sokkal izgalmasabb útvonalat terveztem, sok szerpentinnel, szép tájakon.

A szállást itt a Prohardveren a horvátországgal foglalkozó topicban ajánlotta valaki, ezúton is köszönöm neki, nagyon jó helyünk volt a Pula határában levő kis panzióféleségben.
Öt éjszakát foglaltam előre, vasárnap esti érkezéssel, aminek az oka részben az volt, hogy reméltem, így nem kell a kiutazó tömegben szenvednünk, ahogy mondjuk egy pénteki vagy szombati leutazásnál várható lett volna.

Ez a stratégia alapvetően be is jött, lásd később a szlovén-horvát határátkelőről írtakat. Az erre az időre szükséges dolgokat (ami a ruhákon kívül tartalmazott például motoros esőruhákat, szerszámokat, defektspray-t baj esetére, stb) az utas mögötti dobozban, ún. top case-ben és egy mágneses tanktáskában vittük.
Ez a viszonylag kis térfogat is elégnek bizonyult, sőt voltak olyan ruhák (például melegítőfelső, stb) amihez hozzá sem nyúltunk nyaralás alatt. Egyedül a hazahozandó apróságok (ajándékok, stb) tekintetében kellett kompromisszumokat kötni, ezért alapvetően a hűtőmágnesekre koncentráltunk :)